1 Kasım 2011 Salı

Necdet Yaşar - Hüzzam Makamında Gezinti

7 yorum:

nomen dedi ki...

Sabahı güzelleştiren bir sada...

Elinize sağlık.

Enis Diker dedi ki...

Teşekkürler :)

nomen dedi ki...

Makamlardan çok anladığım söylenemez ama az önce birkaç hüzzam şarkı dinleyince baktım ki hafif çoşkun, içine sevinç karışmış bir hüzün taşıyor çoğu. "İndim Havuz Başına" da hüzzam; "Talihin Elinde Oyuncak Oldum"da. "Ömrümüzün Son Demi" de hüzzammış; "Gönlüm Seher Yeli Gibi" de.
Sizin vesilenizle bir gezinti oldu hüzzam kıyılarında.

Teşekkürler.

Enis Diker dedi ki...

Makamlar bizim içinde bir muamma idi. Anlayabildiğimiz kadarıyla seyir. Sonradan notaya alındığı için farklı nota sistemleri var. Genelde makamlar inici ya da çıkıcı oluyor. Adet başladığı notada bitirmek. Her notanın makamına göre tize doğru çıktığı yer belli. Aynı mantık pesleşirken de oluyor. Bir de inerken ya da çıkarken dinlendikleri, dolandıkları bir asskı notası oluyor. Mesela rast için muhtemelen şöyle bir çıkış var: http://4.bp.blogspot.com/_YpC_oRYLH0g/TKcXUmGsRlI/AAAAAAAAAbw/iFqf0--QZHc/s400/aaaaaa.JPG . Muhtemelen diyorum, göçürülmüş notalar var, farklı sazlar var. Kız ney ile bolohenk neyin hüzzamı aynı sabit frekans değil. Yani bir dinliyici olarak bizim anlayabildiğimiz bu :))

nomen dedi ki...

Bir "dinleyici" olarak böyle tafsilatlı tarifleyebilmenizi kıskandım doğrusu. Zannederim alçakgönüllülük!
Dinleyici dediğiniz benim gibi olur; anlamaktan aciz; hissetmekle iktifa etmeye razı.

Güzel bilgi için müteşekkirim.

Enis Diker dedi ki...

:)) Sadece bir zamanlar internet üzerinden yapılmış kısa bir araştırma. Bilenler illa bir alet çalmak lazım diyor. En kolayı böyle imiş. Kulak olmayınca ya da kulağı eğitecek sabır/vakit mecburen ansiklopedik bilgi ile yetiniyoruz:)

nomen dedi ki...

Olsun! merakınız, başka merakları da tetikleyip onları da bilme arzusuna yaklaştırıyorsa; bundan yararlanmalı. Hani Nietzsche idi galiba şuna benzer bir şeyler söylemişti;

"Ey ulu yıldız! Işık saçtıkların olmasa, sadetin nerde kalırdı?"

Biz de sizden gelen ışıkla aydınlanmayı deneriz.